Nieuws

Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn

Het Duitse consumententijdschrift ÖKO-TEST heeft 36 merken tandpasta laten onderzoeken op bedenkelijke en omstreden ingrediënten. Van deze ingrediënten hangt het namelijk af of het dagelijks tandenpoetsen ook werkelijk bijdraagt aan je gezondheid.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 21-06-2017


Mondzorgcoach op consultatiebureau wil ouders informeren over mondzorg kind

Sinds kort kunnen ouders en kinderen terecht bij een mondzorgcoach wanneer zij een afspraak maken bij het consultatiebureau. Het idee erachter is dat peuters zo hun tanden leren poetsen en ouders het belang zien van een bezoekje aan de tandarts.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids.nl
Publicatiedatum: 19-06-2017


Minder pijn bij tandarts door inzet van Virtual Reality

Patiënten die tijdens hun bezoek aan de tandarts gebruik kunnen maken van Virtual Reality, ervaren daardoor tijdens en na de behandeling minder angst en pijn. Dat blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids.nl
Publicatiedatum: 15-06-2017


Consumentenbond waarschuwt voor gebitsbeschadiging door fris en sap

De Consumentenbond waarschuwt dat de zuren in frisfrank en vruchtensap het gebit doen slijten. Vooral energiedrank, appelsap en sinaasappelsap veroorzaken tanderosie, waardoor het glazuur oplost.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids
Publicatiedatum: 12-06-2017


Tandartsentekort trekt jonge Spaanse tandartsen aan

Door het tekort aan tandartsen in Nederland, zien Spaanse collega’s hun kans schoon om hier een baan te bemachtigen. In Spanje is er een overschot in het vak en verdienen ze bovendien maar weinig.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids.nl
Publicatiedatum: 09-06-2017


Onderzoek naar effectiviteit mondzorgcoach op consultatiebureau

Wetenschappers gaan onderzoek doen naar de effectiviteit van mondzorgcoaches op consultatiebureaus. De coaches zijn daar sinds dit voorjaar actief met als doel de mondzorg van peuters te verbeteren.


Lees het hele artikel op: Dental-tribune.com
Publicatiedatum: 23-05-2017


Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 16-05-2017


Drugsverslaafden hebben 3,5 tanden minder

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat drugsgebruik van grote invloed is op de mondgezondheid. Drugsverslaafden hebben gemiddeld 3,5 tanden minder, een verhoogd risico op cariës en zijn vatbaarder voor parodontitis.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 08-05-2017


13.000 jaar oude tanden met vulling gevonden

In Italië is een paar voortanden gevonden van 13.000 jaar oud, mét vulling gemaakt van bitumen. Ook in de IJstijd waren er dus al tandartsen!


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 02-05-2017


Sterk verband tussen tandartsangst, mondgezondheid en levenskwaliteit

Volwassenen die bang zijn voor de tandarts hebben vaker een slechte mondgezondheid en scoren bovendien lager op levenskwaliteit. Dat blijkt uit Brits onderzoek naar mondgezondheid onder mensen met tandartsangst.


Lees het hele artikel op: Dental-tribune.com
Publicatiedatum: 25-04-2017


Grotere kans op depressiviteit bij oudere patiënten met mondkanker

Oudere patiënten met mondkanker hebben een grotere kans op depressiviteit, blijkt uit nieuw onderzoek. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Gerodontology.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 25-04-2017


‘Juf, zit er ook suiker in tandpasta?’

Jong geleerd, oud gedaan, geloven ze bij de GGD Groningen. Daarom krijgen basisschoolkinderen deze week tandenpoetsles. „Twee minuten is best lang, hoor!”


Lees het hele artikel op: Dvhn.nl
Publicatiedatum: 11-04-2017


Tandartsbehandelingen steeds goedkoper

Sommige behandelingen bij een tandarts worden steeds goedkoper. Uit het onderzoek van www.tandarts.nl blijkt dat onder andere de prijzen van kronen dalen en behandelingen als gebitsreiniging, eerste consults, facings en een klikgebit vaker goedkoop of soms zelfs gratis worden aangeboden door tandartspraktijken.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids.nl
Publicatiedatum: 04-04-2017


Nederlander eet gemiddeld dertig suikerklontjes per dag

Mensen weten nog steeds amper wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Nederlanders krijgen zonder het te beseffen gemiddeld dertig suikerklontjes per dag binnen door allerlei producten.


Lees het hele artikel op: Nu.nl
Publicatiedatum: 29-03-2017


Wereld Mondgezondheidsdag

Steeds meer wordt bekend dat de gezondheid van de mond invloed heeft op de rest van het lichaam. En dat lichamelijke ziekten zich openbaren in de mond. Reden genoeg om dit jaar op Wereldmondgezondheidsdag op maandag 20 maart de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid centraal te stellen. Een tandarts kan ...


Lees meer »
Publicatiedatum: 20-03-2017


EU-tandarts mag geen kwik meer gebruiken voor vullingen zwangere vrouw

Vanaf juli 2018 is het tandartsen die in de Europese Unie werkzaam zijn niet meer toegestaan om kwik te  gebruiken voor vullingen bij bepaalde groepen patiënten.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids.nl
Publicatiedatum: 15-03-2017


Veel darmbacteriën in de mond van nagelbijters

Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte: nagelbijten. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 14-03-2017


Ernstige tandvleesontsteking zou kunnen wijzen op diabetes

Een slechte conditie van het tandvlees zou kunnen wijzen op een lichamelijke ziekte. Zo zou parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) een bewijs kunnen zijn van diabetes mellitus (suikerziekte)


Lees het hele artikel op: Nu.nl
Publicatiedatum: 08-03-2017


Eten uit supermarkt bevat vaak extra suiker

Aan bijna 6 op de 10 voedingsproducten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Dat laat Foodwatch zien, nadat zij een steekproef uitvoerde met 651 producten van de grootste drie supermarkten. Van alle bewerkte producten bevat zelfs 69 procent suiker.


Lees het hele artikel op: Consumed.nl
Publicatiedatum: 01-03-2017


Obesitas kan invloed hebben op succes orthodontische behandeling

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat obesitas een positieve invloed kan hebben op het verloop en succes van een orthodontische behandeling.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 27-02-2017


Foto-compilatie handen patiënt in de stoel

Er zijn veel verschillende manieren waarop de patiënt zijn handen neerlegt als hij in de stoel ligt. Hierachter schuilt een unieke lichaamstaal die veel kan zeggen over de gemoedstoestand van de patiënt.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 21-02-2017


Angst voor de tandarts

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. ...


Lees het hele artikel op: Allesoverhetgebit.nl
Publicatiedatum: 17-02-2017


Goed kauwen van groot belang

Goed kauwen is van groot belang. Niet alleen is dit goed voor de spijsvertering, maar ook zorgt dit voor de aanmaak van Th17-cellen in de mond, die antigenen produceren tegen potentiële schadelijke bacteriën.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 15-02-2017


Flossen, ragen of stoken?

Wist je dat 40% van je tandoppervlak tussen je tanden zit? Daar kan je met je tandenborstel dus niet bij. Om de plaque daar weg te halen, kan je flossen, ragen of stoken. Maar wat is nu de beste methode? In onderstaand filmpje hoor je er alles over.


Lees het hele artikel op: Allesoverhetgebit.nl
Publicatiedatum: 09-02-2017


Waarom voelen je tanden ruw na het eten van spinazie?

De wetenschapsredactie zocht uit waarom je tanden ruw aanvoelen na het eten van verse spinazie. Wat blijkt? Er bestaat een tandvriendelijk alternatief.


Lees het hele artikel op: NRC.nl
Publicatiedatum: 05-02-2017


Beuningen: campagne voor betere mondzorg ouderen

Zorgorganisaties willen Beuningse ouderen de komende tijd meer wijzen op het belang van goede mondzorg. Beuningen is één van de twaalf gemeenten in Nederland waar de campagne ‘De mond niet vergeten!’ van start gaat.


Lees het hele artikel op: Gelderlander.nl
Publicatiedatum: 27-01-2017


Whitening tandpasta werkt volgens Consumentenbond niet

Het gebruik van whitening tandpasta heeft weinig zin, maar is wel veel duurder. De Consumentenbond vergeleek twaalf whitening tandpasta’s en twee gewone pasta’s bij dertig proefpersonen die met iedere tandpasta een maand poetste. De whitening tandpasta’s werkten niet of nauwelijks, zo laat de bond maandag weten.


Lees het hele artikel op: Nu.nl
Publicatiedatum: 23-01-2017


Dalende mondgezondheid bij vijfenzeventigplussers

In 2020 zal ongeveer 40% van de bevolking in Noord Nederland vijfenzestigplusser zijn. Deze stijgende vergrijzing brengt ook meer gezondheidsproblemen met zich mee.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 16-01-2017


Alzheimer-medicijn zou gaatjes in kiezen kunnen repareren

Onderzoekers denken bewijs te hebben gevonden dat een medicijn dat normaal voorgeschreven wordt aan Alzheimerpatiënten, de groei van tanden kan bevorderen en diepe gaatjes in kiezen kan repareren.


Lees het hele artikel op: Nu.nl
Publicatiedatum: 09-01-2017


Een goed gebit dankzij een goede relatie

Onderzoekers van de University of Queensland keken naar de invloed van het hebben van een emotionele relatie op onze mondgezondheid. Hieruit bleek dat mensen die emotionele relaties het liefst zoveel mogelijk vermijden, meer kans hebben op een slecht gebit.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 06-01-2017


Uit angst voor de tandarts probeert 1 op de 4 Britten een huismiddeltje

Een nieuw onderzoek uit Engeland toont aan dat een kwart van de Britten de tandarts vermijdt uit angst en in verband met hoge kosten en liever een huismiddeltje probeert.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 04-01-2017


Tandprothetici richten meldpunten in voor klachten eigen bijdrage gebitsprotheses

Niet alleen is de nieuwe regeling voor de eigen bijdrage van patiënten die een gebitsprothese nodig hebben omslachtig en onduidelijk, ook maakt het protheses voor sommige patiënten onevenredig duur.


Lees het hele artikel op: Nationalezorggids.nl
Publicatiedatum: 29-12-2016


Vergoeding van orthodontie niet altijd dekkend

Niet iedereen is van nature gezegend met een mooie lach met rechte tanden. Een beugel biedt dan uitkomst. Waar moet je op letten bij vergoedingen voor orthodontie?


Lees het hele artikel op: Nu.nl
Publicatiedatum: 23-12-2016


1 op de 5 kinderen niet naar de tandarts voor controle

Een op de vijf kinderen gaat niet op controle bij de tandarts, zo blijkt uit cijfers van Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar en de KNMT maken zich zorgen en roepen ouders op om jaarlijks met hun kind naar de tandarts te gaan voor controle.


Lees het hele artikel op: KNMT.nl
Publicatiedatum: 16-12-2016


Specialisten in België moedigen beugels op jonge leeftijd aan

In 2015 zijn er 10.171 kinderen jonger dan 9 jaar naar de orthodontist geweest in België. Zij kregen allen een beugel. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 29-11-2016


Aanvullende verzekering voor de tandarts kiezen? 9 tips!

Veel mensen verzekeren zich aanvullend voor tandartskosten. Het aanbod aan verzekeringen is dan ook groot. Om u te helpen een gedegen keuze uit dat aanbod te maken, zetten we negen tips op een rij. 1. Zeg uw oude verzekering pas op als u zeker weet dat u bij uw nieuwe verzekeraar ...


Lees het hele artikel op: allesoverhetgebit.nl
Publicatiedatum: 24-11-2016


Een op de vier mannen heeft voorkeur voor rechter gebit

Onderzoek in Engeland toont aan dat één op de vier mannen graag zijn uiterlijk zou verbeteren door zijn tanden rechter te laten zetten.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 18-11-2016


Indicator voor mondziekten: fluorescerende tandplaque

De fluorescerende eigenschappen van tandplaque kunnen volgens Catherine Volgenant van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam een indicator zijn voor mondziekten.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 14-11-2016


Compilatie RTL’s Gênante Tanden

Wist je dat een kwart van de Nederlanders bang is voor de tandarts? In RTL’s Gênante Tanden zie je patiënten die al jaren niet meer op controle zijn geweest en daardoor ernstige gebitsproblemen hebben. De tandartsen in het programma krijgen de patiënten terug in de stoel en zorgen ervoor dat ze ...


Lees het hele artikel op: KNMT
Publicatiedatum: 03-11-2016


Zorgt een slechte mondgezondheid voor slechte cognitieve vaardigheden?

Op basis van eerder gepubliceerd onderzoek hebben wetenschappers onlangs een onderzoekssamenvatting gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 03-11-2016


Kwaliteit in mondzorg: Wat is dit precies?

Het begrip kwaliteit wordt heel veel gebruikt binnen praktijken. Echter, het is een zeer algemeen begrip en bij gebruik ervan wordt lang niet altijd hetzelfde bedoeld.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 03-11-2016


Dure tandarts tijdens vakantie zelf betalen

Een zorgverzekeraar hoeft de rekening van een vakantie tandarts niet te vergoeden als deze buitensporig hoog is. Dat blijkt uit een bindend advies van de Geschillencommissie Zorgverzekering.


Lees het hele artikel op: Plusonline.nl
Publicatiedatum: 14-10-2016


Hoeveel suiker zit er in hoestsiroop en medicinale drinkvoeding?

Een groot aantal veelgebruikte medicijnen bevat veel suiker, wat goed is om ondervoeding door ziekte tegen te gaan maar natuurlijk niet goed is voor het gebit.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 10-10-2016


Usain Bolt wint Olympische Spelen met ernstige tandinfectie

Usain Bolt heeft tijdens de Olympische Spelen negen gouden medailles veroverd. Echter heeft de grootste sprinter uit de atletiekgeschiedenis deze behaald met ernstige tandproblemen.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 05-10-2016


Kinderen mogen maximaal 25 gram suiker per dag eten

Kinderen tussen twee en achttien jaar zouden maximaal 25 gram toegevoegde suiker per dag moeten eten en drinken, of ongeveer zes theelepels.


Lees het hele artikel op: Gezondheid.be
Publicatiedatum: 26-09-2016


Welke dranken meenemen naar school?

Boekentassen worden klaargemaakt en brooddozen gevuld. Ook de drankjes die kinderen meenemen naar school verdienen de nodige aandacht.


Lees het hele artikel op: Gezondheid.be
Publicatiedatum: 16-09-2016


Vruchtensappen zijn uit de gratie

Appelsientje, dubbeldrank, pakjes appelsap, Roosvicee, DubbelFrisss: consumenten lopen de schappen met zulke sapjes steeds vaker voorbij. Het aantal liters vruchtensap dat langs de kassa gaat daalt met miljoenen per jaar, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI.


Lees het hele artikel op: ad.nl
Publicatiedatum: 12-09-2016


9 gewoonten die je tanden verpesten

Iedere dag twee keer poetsen, flossen en stoken is niet voldoende voor een gezond gebit. Ook de hele dag door eten en drinken is een aanslag op je tanden. Net als heel veel andere gewoonten. Wat is er slecht voor je tanden?


Lees het hele artikel op: Gezondheidsnet.nl
Publicatiedatum: 30-08-2016


Tandvleesprobleem kan ook hart schaden

Mensen met tandvleesontsteking hebben vaak ook hart- en vaatziekten, blijkt uit recent onderzoek. Maar was de ontsteking er het eerst, of is zij een gevolg van een hartkwaal?


Lees het hele artikel op: HetParool.nl
Publicatiedatum: 30-08-2016


Vrouwen vernieuwen tandenborstel vaker dan mannen

Uit Brits onderzoek is gebleken dat vrouwen hun tandenborstel twee keer zo vaak vernieuwen als mannen. Uit een enquête bleek dat waar vrouwen gemiddeld om de 92 dagen een nieuwe tandenborstel pakken, mannen dit slechts om de 185 dagen doen.


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 30-08-2016


Plastic fles heeft invloed op gebitsontwikkeling

Niet alleen de inhoud maar ook een plastic fles of verpakking zelf blijkt slecht voor het gebit. Dit komt door de chemische stoffen Bisfenol A (die gebruikt wordt bij de productie van plastic) en vinclozolin (een schimmelbestrijdingsmiddel).


Lees het hele artikel op: Dentalinfo.nl
Publicatiedatum: 30-08-2016


Graag een stralend wit gebit? Laat dit dan staan

Dat je van rode wijn en koffie aanslag op je tanden kunt krijgen en ze zelfs kunnen verkleuren, weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat veel zwemmen ook niet goed is voor je gebit?


Lees het hele artikel op: RTLnieuws.nl
Publicatiedatum: 31-05-2016


Bang voor de tandarts? Patiënten laten het makkelijk afweten

Bijna iedere tandarts heeft ermee te maken. Uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) blijkt dat de behandeltijd die tandartsen verliezen gemiddeld 1 uur en 25 minuten per week is.


Lees het hele artikel op: RTLnieuws.nl
Publicatiedatum: 31-05-2016


Patiënten willen weten wat tandarts doet

De meeste patiënten willen weten wat er tijdens de behandeling van de tandarts gebeurt. Veel mensen voelen zich zo beter op hun gemak bij de tandarts. Ook geven veel patiënten aan dat ze willen zien wat de tandarts doet in hun mond.


Lees het hele artikel op: Tandarts.nl
Publicatiedatum: 31-05-2016


Minder snoep en frisdrank te koop op school, maar RIVM nog niet tevreden

Op verreweg de meeste middelbare scholen staan nog frisdrank- en snackautomaten, al voeren de scholen beleid om gezonde voeding aan te bieden. De automaten staan een gezonde school in de weg, vindt het RIVM.


Lees het hele artikel op: RTLnieuws.nl
Publicatiedatum: 31-05-2016